Малък градски театър 'Зад канала',   София  

СТРАННАТА ДВОЙКА

КОМЕДИЯ
от Нийл Саймън
превод - Андрей Аврамов

Описание

Комедия от жанра "Жените говорят за мъже". Всъщност такъв жанр няма, но защо ли, когато винаги е интересно да се посмееш над неразбориите в брака, развода и онова "тъй нататък", чието друго име е любов? Един от хитовите бродуейски драматурзи, Нийл Саймън има два варианта на тази пиеса: с жени и с мъже. Гледайте сега първия, а нататък - ще видим, може да Ви поканим и на другия.

Постановъчен екип

превод и постановка - Андрей Аврамов
сценография и костюми - Екатерина Енева
пластика и музикално оформление - Анита Цветкова

С участието на

Илка Зафирова, Анета Сотирова, Василена Атанасова, Йорданка Стефанова, Светлана Янчева, Мая Драгоманска, Иван Петрушинов, Петър Калчев

Отзиви и критика

"(...)Режисьорът на спектакъла Андрей Аврамов и хореографката Анита Цветкова са “разкършили” с рок, фламенко и рап остроумния диалог на бродуейския хит, в който двама колоритни испанци /Иван Петрушинов и Петър Калчев/ неочаквано се вклиняват в типично нюйоркска дамска компания /споменатите плюс Йорданка Стефанова, Светлана Янчева, Василена Атанасова и Мая Драгоманска/. Женската групичка се събира всяка седмица край игралната маса, за да се забавлява и да се теши след емоционални трусове в стил “Сексът и градът”. Коренно противоположните начини, по които изживяват самотата и близостта, егоизма и себераздаването, поставят на изпитание приятелството между “полюсите” Оливия и Флоранс – артистична повлекана и педантична домакиня. А южняците със своята друга чувствителност сякаш катализират натрупаните недоразумения между тях. Оригиналният вариант на комедията, писана през 1965 г., е с главни герои мъже, а филмът, заснет по нея с Джак Лемън и Уолтър Матау, става класика в жанра и носи на автора-сценарист номинация за “Оскар”. Двайсетина години по-късно той сменя пола на персонажите по настояване на прочути актриси, пожелали да играят в пиесата."


Ирина Гигова,
в. Новинар

 

"Зад канала" цери със смехова терапия
Най-новата премиера на МГТ "Зад канала" - "Странната двойка" от Нийл Саймън, е жизнерадостна веселба за поуморената от претенции софийска публика. Авторът няма кой знае колко нова и дълбока идея за консумирането на мъжко-женските отношения, но е написал забавна пиеса, която не се забравя (и поставя) просто така. В режисьорския вариант на Андрей Аврамов чудноватата двойка на великолепните Илка Зафирова (чувствителната мъжкарана Оливия Медисън) и Анета Сотирова (истеричната интелектуалка Флорънс Унгър) е измъкната от здравите ръце и меките сърца на свръхкритичните им приятелки - яркия квартет Йорданка Стефанова (самоотвержената до пълно себеотрицание полицайка Мики), Мая Драгоманска (патетично наивната до глупост Вира), Светлана Янчева (вечно подозрителната Рени) и Василена Атанасова (енергичната до безпощадност Силви). Отношенията на шестте болезнено раними и полудиви в самотата си жени естествено много напомнят на добре познатите у нас образи на журналистката Кари Брадшоу и всеотдайните й дружки Саманта, Шарлот и Синтия от американския телевизионен сериал "Сексът и градът".


Галерия


КОМЕНТАРИ КЪМ СЪБИТИЕТО
Има публикувани 1 коментара
# Димитър Цонев на 20 февруари 2008
Нищо чак толкова впечатляващо и особено, поредната незапомняща се с нищо комедия, след която излизаш от салона и забравяш какво си гледал. На моменти ми се струваше, че актрисите имат проблем със сценичното движение, но е възможно да е заради значително по-голямата пловдивска сцена. Май ми убягна и моментът на промяната, в който Оливия изведнъж отприщи артистичното в себе си и се противопостави на педантичната Фло. Най-общо казано - става за запълване на около два часа, но стига да не се вдига летвата на очакванията много високо.
Добавяне на коментар
Име: *
E-поща:
Уебсайт:
Мнение: *
Въведете цифрите от картинката
captcha *
Полетата, отбелязани със *, са задължителни
Предстоящите най-скоро събития
25-09-2021 11:15 100% ВЪЛК Благоевград
25-09-2021 13:15 ПЕС ПАТРУЛ: ФИЛМЪТ Благоевград
25-09-2021 15:00 100% ВЪЛК Благоевград
25-09-2021 17:00 ЧЕНГЕТА НА ПРОМОЦИЯ Благоевград
25-09-2021 19:00 БАЩИ ,ЛЪЖИ И ОЩЕ НЕЩО - премиера Варна
25-09-2021 19:15 ШАН-ЧИ И ЛЕГЕНДАТА ЗА ДЕСЕТТЕ ПРЪСТЕНА 3D Благоевград
25-09-2021 21:45 ЗЛОКОБЕН Благоевград
26-09-2021 00:05 ЧЕНГЕТА НА ПРОМОЦИЯ Благоевград
26-09-2021 11:00 100% ВЪЛК Благоевград
26-09-2021 13:00 КРУД:НОВА ЕПОХА 3D Благоевград
Можете да прегледате всички налични събития като изберете културен институт