Народен театър 'Иван Вазов' със сцена 'Сълза и смях',   София  

КОЗАТА или КОЯ Е СИЛВИЯ?

ТРАГЕДИЯ
от Едуард Олби
спектакълът не се препоръчва на зрители под 18-годишна възраст!

Описание

Едуард Олби за пиесата:
"В Щатите някои хора я намериха за провокативна, за други беше шокираща, а за трети - направо срамна. Това ме направи много щастлив. Работата е там, че Силвия е коза, а в нея главният герой - женен човек, е влюбен. Изневярата е възможно най-стара тема, свързана с трогателна любов към коза със сигурност не съществува в световната драматургия.

Искам хората да се замислят за ред неща. Например - дали влюбването в друго животно е най-лошото, което може да Ви се случи. Ето, повечето хора имат котки и кучета, които много обичат. Понякога ги обичат повече от съпрузите и съпругите си. Не смятам обаче, че влюбването в животно е най-лошото нещо в живота. Много по-лошо е да проиграете живота си и да не разсъждавате.”

Явор Гърдев за пиесата:
“Личното участие в проекта на Едуард Олби  е важно за нашия театрален контекст, защото това е гласът на един от най-значимите американски автори, а “Козата или Коя е Силвия?” само за няколко години от написването й се превърна в класика на ХХI век. Привидно скандалният характер на тази пиеса никак не е самоцелен. Олби си поставя сложна драматургична задача - да конструира притчов разказ за положението на “другия” човек в обществото.

Един проспериращ 50-годишен архитект, добре образован и с чудесно семейство, постигнал всичко в кариерата си, се влюбва в коза и се оказва в ситуация на радикално отчуждение от най-близките си хора. Изследвайки тази безумна ситуация, пиесата се занимава както с трагедията на “различния” човек, така и с трагедията на “нормалните”, които все още го обичат, но вече не могат да понесат присъствието му сред тях. Въпросът за границата на “нормалността” се оказва извънредно сложен. Пиесата е изключителна. Тя не случайно се поставя в целия свят.”

Постановъчен екип

режисьор - Явор Гърдев
сценография и костюми - Никола Тороманов
музика - Калин Николов

С участието на

Бойка Велкова, Михаил Билалов, Юлиан Вергов, Иво Аръков

Галерия


КОМЕНТАРИ КЪМ СЪБИТИЕТО
Има публикувани 12 коментара
# Vanya Dimitrova на 22 март 2010
Разтърсващо добро представление. Ако успеете да си купите билети...
# iva на 22 май 2010
naistina dobra postanovka - razli4na ot vsi4ko koeto se igrae v momenta
# Petrova на 04 юни 2010
Takava prostotiya ne byah gledala! Kak ne gi e sram da pravyat takova predstavlenie! I tova bili hora na izkustvoto! Zaguba na vreme i pari, ne go gledaite, shte se otvratite.
# Lili на 04 юни 2010
След тази отврат, по време на която си тръгнаха много хора - не знам кога пак ще отида на театър... И след историята за башата, който получава ерекция докато "дондурка" бебето си в скута си... Що за болен мозък е написал сценария?
# Vili на 07 юни 2010
Нищо не сте разбрали, затова ще е най-добре да си гледате турските сериали!!!!! Разтърсващо е точната дума! Не бъдете лицемери! Изкуството трябва да провокира и събужда.........!
# deimion на 20 октомври 2010
Mnogo dobro predstavlenie! Strahotno e!
# Зорница на 17 ноември 2010
Представлението е уникално. Друг е въпросът, че не е хумор за всеки и много хора някак си не успяват да вникнат в същността. Но проблемът си е техен. От мен 6!
# Разочарована на 06 декември 2010
Добро начало, но накрая се прекалява в опита да се шокира зрителя ненужно много. Не разбирам защо напоследък се търси подобен ефект. Една постановка може да е добра без да е отвратителна и възмутителна.
# с5 на 29 април 2011
В България не беше ли забранена порнографията? И защо се продават билети на лица под 18 годишна възраст???
# Х2о на 28 ноември 2011
Кой е лицемерният, заблудени души? Какво събуди и провокира във вас това "творение на изкуството"? Низки страсти и болни идеи? Това прави тази разтърсваща, но с уродливостта си постановка. Потресаващо безсмислена, манипулираща театрална чалга! Добре, че имаше книги като декор и четях заглавията, та разсейвах вниманието си от голямото ми желание да повърна. Няма нищо за разбиране в тази постановка, само упадъкът в българския театър и българско общество. Съжалявам да прочета добри коментари за това театрално порно.
# ivet на 24 март 2012
Az li4no mnogo go haresah!!!!
# Аз на 25 март 2012
Страхотна постановка. По мое мнение толкова въздействаща и провокативна колкото постановките на Морфов. Много добра актьорска игра, но слабото звено е Бойка Велкова.
Добавяне на коментар
Име: *
E-поща:
Уебсайт:
Мнение: *
Въведете цифрите от картинката
captcha *
Полетата, отбелязани със *, са задължителни
Предстоящите най-скоро събития
04-12-2022 16:15 СЕМЕЙСТВО ФЕЙБЪЛМАН Благоевград
04-12-2022 19:00 ИДИОТСКИЯТ ТРИЪГЪЛНИК Благоевград
04-12-2022 21:45 БРУТАЛНА НОЩ Благоевград
05-12-2022 15:30 МАЛКИЯТ НИКОЛА: КАКВО ЧАКАМЕ, ЗА ДА БЪДЕМ ЩАСТЛИВИ? Благоевград
05-12-2022 17:15 БРУТАЛНА НОЩ Благоевград
05-12-2022 19:00 КРАСАВИЦАТА И ЗВЯРА Варна продадено
05-12-2022 19:30 МОРАЛЪТ Е ДОБРОТО Благоевград
05-12-2022 21:15 СЕМЕЙСТВО ФЕЙБЪЛМАН Благоевград
06-12-2022 00:05 БРУТАЛНА НОЩ Благоевград
06-12-2022 15:45 ЧЕРНАТА ПАНТЕРА: УАКАНДА ЗАВИНАГИ 3D Благоевград
Можете да прегледате всички налични събития като изберете културен институт