Народен театър 'Иван Вазов' със сцена 'Сълза и смях',   София  

ХЪШОВЕ

ДРАМА
по повестта "Немили-недраги" от Иван Вазов

Описание

С пиесата “Хъшове” започват преди един век, през 1904 г., представленията на Народния театър. С “Хъшове” през 1954 г. се чества петдесетгодишнината му. През сегашния юбилеен сезон безсмъртната творба на Вазов е отново на сцената му, сега вече в адаптация и постановка на Александър Морфов.

Те са немили и недраги, но не отчаяни, скитници и голтаци, но горди и свободолюбиви, нехранимайковци за еснафите, герои за потиснатите и унижените. На сцената в чуждоземния град хъшовете възторжено разиграват своя самодеен спектакъл – генерална репетиция за истинския, този, който ще последва.

Спектакълът, в който немилите и недрагите ще намерят смъртта си и заедно със свободата за сънародниците си ще извоюват свободен терен и за довчерашните черни души – гешефтарите и спекулантите.


Постановъчен екип

сценична адаптация, постановка и музикално оформление - Александър Морфов
сценография и костюми - Елена Иванова
музикален консултант - Михаил Шишков
консултант по пластика - Александър Илиев

С участието на

Валери Йорданов, Петър Попйорданов, Руси Чанев, Валентин Ганев, Рени Врангова, Валентин Танев, Христо Мутафчиев, Захари Бахаров, Пламен Пеев, Теодор Елмазов, Евгени Будинов, Деян Ангелов, Дарин Ангелов, Даниел Ангелов, Димитър Рачков, Елисавета Господинова, Владимир Карамазов

Отзиви и критика

В един нов свят, в който оцелелите от хъшовските неволи отново ще бъдат немили и недраги. Неслучайно за първи път от сякаш един век насам голямата зала на националния ни театър се оглася от възторжени викове “Да живее България!” При това без да прилича на митинг.
в. Сега

И ако трябва да продължа с откровенията, изобщо не очаквах спектакълът на Александър Морфов да отвее с такава сила моя скептецизъм, да разбие на пух и прах дълго наслоявани клишета, да изпълни с нов смисъл вече амортизирани понятия като свобода, родина, патриотизъм, себеотричане, даже да ме развълнува и да вдигне накрак цялата зала, чак до учениците на втори балкон.
в. Капитал

Галерия


КОМЕНТАРИ КЪМ СЪБИТИЕТО
Има публикувани 6 коментара
# Гинка на 27 февруари 2010
Това е една невероятна постановка, която задължително трябва да се гледа.
# Мариана на 30 март 2010
Пиесата е невероятна, все пак това е Вазов! За пореден път се убеждавам, че няма по-талантливи и добри актьори от българските! След края на постановката исках да изляза при тях на сцената и на всеки един по отделно да кажа моето искрено БЛАГОДАРЯ!!!! Велики сте!
# Петков на 11 октомври 2010
Много добра постановка. Невероятно изпълнение, заслужава си да се гледа определено!
# Олга на 16 ноември 2010
Няма по-добра постановка в Народния Театър! Велика е България - история, актьори, сценарий, режисура, сценография, музика!
# Елена на 06 декември 2010
Заведете децата си. Заведете всеки, който не го е гледал.Забравете сериала по телевизията, забравете какви адаптации по Вазов сте гледали досега и отидете да видите ТАЗИ. Талантливи актьори, страхотна музика, невероятно красива сценография, съвременен текст и смях през сълзи - за всичко това ще си дадете сметка после, защото докато гледате ще сте омагьосани от театър в най-чист вид.Едва ли ще присъствате на друго събитие , където публиката накрая спонтанно да вика "да живее България"! Сега може да ви звучи пресилено, но когато го гледате и вие ще викате.
# andriyan на 04 октомври 2011
beshe strahotno! BLAGODARJA VI!!!
Добавяне на коментар
Име: *
E-поща:
Уебсайт:
Мнение: *
Въведете цифрите от картинката
captcha *
Полетата, отбелязани със *, са задължителни
Предстоящите най-скоро събития
25-05-2022 13:15 ПИНОКИО-ИСТИНСКА ИСТОРИЯ Благоевград
25-05-2022 15:00 ЛОШИТЕ МОМЧЕТА Благоевград
25-05-2022 17:15 КОКОЗАЙО И ХАМСТЕРЪТ НА МРАКА Благоевград
25-05-2022 19:00 ДАМАТА С КАМЕЛИИТЕ-Премиера Варна
25-05-2022 19:00 ПОДПАЛВАЧКАТА Благоевград
25-05-2022 21:00 ДОКТОР СТРЕЙНДЖ В МУЛТИВСЕЛЕНАТА НА ЛУДОСТТА 3D Благоевград
26-05-2022 00:05 ПОЛЕ НА СМЪРТТА Благоевград
26-05-2022 14:30 КОКОЗАЙО И ХАМСТЕРЪТ НА МРАКА Благоевград
26-05-2022 16:15 ДОКТОР СТРЕЙНДЖ В МУЛТИВСЕЛЕНАТА НА ЛУДОСТТА 3D Благоевград
26-05-2022 19:00 КЪРВАВА СВАТБА Варна
Можете да прегледате всички налични събития като изберете културен институт